Over Mij

Mijn naam is Chantal van Steijn en ik ben docent Nederlandse Gebarentaal en babygebarenspecialist. Ik heb het altijd erg bijzonder gevonden om te zien hoe je met je handen duidelijk kunt maken wat je wilt zeggen. Om dit zelf ook te kunnen heb ik na mijn eerste opleiding, Algemene Taalwetenschap, de docentopleiding Nederlandse Gebarentaal gevolgd.

Tijdens (vrijwilligers-) werk en stages geef en gaf ik les aan heel gevarieerde doelgroepen. Daardoor heb ik ervaring opgedaan in zowel het werken met verschillende methodes, als met het ontwikkelen van cursussen die volledig op maat zijn.

In het bijzonder heb ik in 2014 drie maanden lesgegeven in een kleuterklas op een dovenschool in Jamasi, Ghana. Daarnaast heb ik ook cursussen verzorgd voor medewerkers van Kentalis (een organisatie voor mensen met een beperking in horen of communiceren), en lesgegeven aan dove scholieren tussen de 4-18 jaar oud, van wie sommigen met meervoudige handicap.

Sinds 2015 ben ik aangesloten bij de GGMD voor Doven en Slechthorenden; ik geef thuiscursussen Nederlands ondersteund met Gebaren. De gezelschappen die ik dan tegenkom zijn bijvoorbeeld gezinnen waarbinnen een kind of ouder doof of slechthorend is, of vriendengroepen waarin iemand op latere leeftijd doof of slechthorend is geworden.

Als babygebarenspecialist kom ik ook in aanraking met gezinnen waarin niemand doof of slechthorend is. Babygebaren zijn namelijk een efficiënt middel om te communiceren met horende baby’s nog voor ze kunnen praten.

Ik werk graag met kleine groepjes cursisten, zodat er voor iedereen aandacht is en de cursus daardoor goed wordt afgesteld op ieders behoefte. Het is geweldig om door het gebruik van gebaren een bijdrage te leveren aan de vooruitgang van de taalontwikkeling en de communicatie binnen een gezin te verbeteren. De gebarentaal, het persoonlijk contact en de cursisten die altijd weer een andere achtergrond hebben, maken dit werk voor mij heel bijzonder.